Reacties

reactie in ééN woord

Na de voorstelling vragen we de kinderen als eerste of ze een reactie willen geven in één woord. De woorden die ze noemen:

Vrolijk – Verdrietig – Indrukwekkend – Ontroerend – Mooi – Net echt – Afwisselend – Leuk

Zinnen uit Het Nagesprek

Na het overlijden van mijn zusje heb ik haar een brief geschreven. Over alle leuke dingen. Als ik nu verdrietig ben dan pak ik die brief en haal ik vrolijke herinneringen op.”
Leerling groep 7 | Lochem

“Mijn broertje is overleden, toen hij in het ziekenhuis lag, mocht ik van de verpleging ‘zuster’ spelen en dan mocht ik ook hun kleding dragen.”
Leerling groep 6 | Lochem

“Ik mocht iets zeggen op de begrafenis van mijn opa. Mijn nichtjes stonden naast me, voor als ik te hard moest huilen, dan konden zij het overnemen. Het hoefde niet, ik heb wel een beetje gesnikt, maar dat was niet erg.”
Leerling groep 7 | Breukelen

“De dood is heel dubbel. Aan de ene kant wil je dat mensen verdrietig voor je zijn en om je huilen, maar aan de andere kant wil je niet ‘zielig’ zijn en wil je dat je familie wel verder gaat.”
Brugklasser | Leeuwarden

“Je kan beter niet tegen jezelf zeggen dat je er niet aan mag denken, want als je er dan toch aan denkt dan schrik je. Je kan er beter wel altijd aan mogen denken, want dan kan je het een plek geven.”
Brugklasser | Leeuwarden

Reacties theater-, rouwspecialisten & docenten

‘Lena in een lijstje… toen ik deze titel las, maakte dat een beeld in mij los van een meisje dat gevierd werd door het leven, omringd door een lijstje. Wat bleek is dat lena dood was, en daarom in een lijstje stond. Hoe schokkend en wonderschoon. Ook door hoe puur en simpel dit verhaal wordt ontvouwd, is Lena verschrikkelijk mooi.’
Adelheid Roosen | theatermaker

“Wow, de beginzin ‘Ik ben Lena, ik ben 10 jaar en ik ben dood’, die hakte er stevig in. Maar de voorstelling maakte mij, veel jongere en oudere kijkers ook aan het lachen. Zette me aan het denken. Lena maakte duidelijk dat je alles mag zeggen wat je denkt over de dood. Wat ik spannend vind? Dat het onderwerp dood niet ongelooflijk doods en zwaar gepresenteerd wordt, maar met de nodige luchtigheid. Soms is het leven kut en voel je je klote, en kun je een volgend moment toch het leven weer omarmen en springt je hart weer in de lucht.”
Daan Westerink | verlies- en rouwdeskundige

“Ik had niet kunnen bedenken dat een vrolijke voorstelling over de dood mogelijk was. Toch hebben jullie dat gedaan. Mooi!”
Cathelijn Hendriks | Leerkracht groep 5 Basisschool Aldoende Amsterdam

Het is eigenlijk vreemd dat iets zo zeker als de dood, zo onvermijdelijk horend bij een leven, zo lastig is om “gewoon” te bespreken. Lena in een Lijstje maakt het mogelijk om op laagdrempelige wijze gedachten en gevoelens rond dood te uiten, te onderzoeken en vragen daaromtrent te beantwoorden. De combinatie van een theatervoorstelling met een dergelijk educatieprogramma kan het verschil maken.”
Carine Kappeyne van de Coppello | GZ psycholoog, gespecialiseerd in rouw en verlies

 

Theatergroep Jut reacties