Educatie

‘Lena in een Lijstje’ is gemaakt voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs. Het educatieprogramma bestaat uit een voorbereidende les en een nagesprek.

Voorbereidende les

De voorbereidende les wordt voorafgaand aan de voorstelling gegeven in de klas. Deze bieden wij aan via  een lesbrief. U kunt hier de lesbrief downloaden.

In de voorbereidende les maken de kinderen, middels drie verschillende opdrachten, kennis met het thema. Ze worden uitgedaagd na te denken en te fantaseren over wat er zal gebeuren als er iemand dood gaat. Welke emoties kan je voelen? En wat als je iemand moet missen? Welke herinneringen houd je levend? Elke opdracht komt direct of indirect terug in de voorstelling. Lees meer…

Nagesprek

Na elke voorstelling gaan de spelers, makers, docenten, kinderen en eventueel ouders samen in gesprek. Dit gebeurt direct na de voorstelling in een kringgesprek. Als er meerdere klassen tegelijkertijd naar de voorstelling geweest zijn, splitsen we de leerlingen voor het nagesprek op per klas.

In het nagesprek praten we met de leerlingen over verlies. We beginnen het nagesprek met vragen over de voorstelling: Wat heb je gezien? Wat vond je van de voorstelling? Wat vond je mooi? of gek? Wat was verdrietig? Welk stukje uit de voorstelling heb je het best onthouden en waarom? Vervolgens stellen we vragen over verlies. Wie heeft er mee gemaakt dat iemand is overleden? Wat voelde je toen? Als je verdrietig was, hoe kon je dan het best getroost worden? Hoe herinner je je diegene nu?

Kijk hier voor reacties & zinnen uit het nagesprek.

In het educatieprogramma houden we als uitgangspunt dat geen enkele emotie of gedachte naar aanleiding van de dood gek of fout is. De dood is een onderwerp waarover niemand de waarheid in pacht heeft. We proberen alle kinderen te stimuleren om hun gedachten, emoties of visie op de dood met ons en met elkaar te delen.

 

In het vormgeven van het educatieprogramma werkten wij samen met Carine Kappeyne van de Coppello (GZ psycholoog en gespecialiseerd in rouwverwerking bij kinderen) van stichting Achter de Regenboog.